Η ΕΝΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ. ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ Γ1. 2010-2011.

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ, ΤΟ 2ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ & ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ.(στην οδό Ιωαννίνων 130.) Εκδίδει το φυλλάδιο: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:2310920342  &  2310912274.
Πρόκειται για έναν πολύ όμορφο και φιλόξενο ναό, με πολύ προσηνείς ιερείς.
Μία σημαντική επαφή με την ενορία και τους ενορίτες είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε με το ερωτηματολόγιο που συνθέσαμε και μεταβήκαμε μια Κυριακή για να το υποβάλλομε στους πιστούς που έμπαιναν στην Εκκλησία. .... Θα βγάζαμε χρήσιμα στατιστικά συμπεράσματα, σχετικά με τη συχνότητα εκκλησιασμού σε σχέση με την ηλικία, μόρφωση, επάγγελμα, φύλο.
Οι Ιερείς του Ναού καλοδέχτηκαν την πρωτοβουλία μας αυτή και συνεργάστηκαν μαζί μας με προθυμία.
Έτσι, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010, δύο κορίτσια της τάξης μας, η Ηλιάνα Θεοχαροπούλου και η Γεωργία Ακριτίδου, μαζί με τη θεολόγο μας, μετέβησαν στον Ιερό  Ναό και παρέδιδαν στους πιστούς που εισέρχονταν στην Εκκλησία ένα ερωτηματολόγιο, με την υπόδειξη να τους το επιστρέψουν συμπληρωμένο κατά την έξοδό τους.
Μία γενική διαπίστωση από αυτή την εμπειρία μας είναι πως η προσέλευση κατά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής είναι μαζική, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας. …

Τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010 οι Μαθητές του Γ1 μαζί με τον μαθηματικό και την θεολόγο μας επισκεφθήκαμε τον Ιερό Ενοριακό Ναό του Σχολείου μας και πήραμε συνέντευξη από τον σεβαστό μας Πατέρα Αργύριο, που είναι ο  Πρωτοπρεσβύτερος του Ναού.
Ο Ι. Ναός κτίστηκε από πρόσφυγες που ήρθαν το 1922  στη Θεσσαλονίκη και ζήτησαν από τον τότε επίσκοπο Γεννάδιο να κάνουν ένα Ναό επ’ ονόματι του Αγίου Φανουρίου, τον Άγιο στον οποίο οι πρόσφυγες πίστευαν πολύ.

Ο Ι. Ναός κτίστηκε από πρόσφυγες που ήρθαν το 1922  στη Θεσσαλονίκη και ζήτησαν από τον τότε επίσκοπο Γεννάδιο να κάνουν ένα Ναό επ’ ονόματι του Αγίου Φανουρίου, τον Άγιο στον οποίο οι πρόσφυγες πίστευαν πολύ.
Ο Δεσπότης όμως θέλησε να ονομάσουν το Ναό και προς τιμήν ενός ακόμη αγίου, που εορτάζει κοντά με τον Άγιο Φανούρη. Έτσι ο Ιερός Ναός ονομάστηκε Αγίου Φανουρίου & Τιμίου Προδρόμου.
Ο Ιερός Ναός θεμελιώθηκε το 1922 κι εγκαινιάστηκε το 1926. Από τότε ανακαινίζεται διαρκώς.

Ο αγαπητός μας πατέρας Αργύριος, πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου και Ιωάννου Προδρόμου,  καταδεκτικός, φιλόξενος, πρόσχαρος και διδακτικός, μας κατατόπισε πλήρως για όλες τις δραστηριότητες της ενορίας της οποίας ο ίδιος προΐσταται.
Μας εντυπωσίασε η προσήνεια και η πατρικότητα των συμβουλών του. Με υπομονή δέχτηκε όλες τις ερωτήσεις μας και προσπάθησε να μας απαντήσει όσο το δυνατόν πληρέστερα.  Και εμείς με προσοχή σημειώναμε όσα μας έλεγε. Προσπαθήσαμε να αντλήσουμε γνώση από την πηγή… Ας έχουμε πάντα την ευχή του και την ευχή και των άλλων συλλειτουργούντων και εξίσου αγαπητών Ιερέων του Ναού.

ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ…
Μέσα στη ζεστασιά της εκκλησίας μας, ανάμεσα στους αγίους μας που στέκονται παντού στους τοίχους του Ναού, παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερη αφοσίωση και προσοχή τα λόγια του σεβάσμιου Ιερέα μας…
Μπροστά μας φαίνεται ο παλαιότατος άμβωνας του Ναού.
Όπως μας είπε ο πατήρ Αργύριος, οι εικόνες είναι τα βιβλία των αγραμμάτων.
Πρώτη στο Άγιο Βήμα είναι η εικόνα της Παναγίας της Πλατυτέρας.
Ακολουθεί η εικόνα  της Θείας Λειτουργίας και μετά  οι Πατέρες, όπως είναι στην αγιοκατάταξη:
Βασίλειος ο Μέγας, Ιωάννης ο Χρυσόστομος και Γρηγόριος ο Θεολόγος.

Όσες φορές παρακολουθήσαμε τη Θεία Λειτουργία με το Σχολείο μας, δε θα λέγαμε ότι το κάνουμε και τόσο συχνά βέβαια, όσο εμείς τα παιδιά θα θέλαμε, - αλλά τέλος πάντων, αυτό είναι άλλη ιστορία - , όσες φορές λοιπόν έχουμε έρθει, θαυμάσαμε τις μελωδικότατες ψαλμωδίες του ψαλτηρίου.
Στο στηθαίο του γυναικωνίτη είδαμε τους αγίους μας, τοποθετημένους ανάλογα με τους μήνες. Δυτικά, στο στηθαίο, η Κοίμηση. Δεξιά και αριστερά, υμνωδοί της Παναγίας
Στους πεσσούς είναι αγιογραφημένοι άγιοι και άγιες με χρονολογική σειρά.
Στις κλίμακες που οδηγούν στο γυναικωνίτη βρίσκονται οι όσιοι, άνδρες και γυναίκες, για να μας θυμίζουν ότι οι ασκητές ανέβηκαν τα σκαλοπάτια της πνευματικής ζωής. (πρβλ. Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος).
Στο προσκυνητάρι στην είσοδο του Ναού, υπάρχει η εικόνα με όλους τους Θεσσαλονικείς Αγίους. Το 1980 εγκαινιάστηκε το κυκλοτερές εκκλησάκι  «Εις πάντας τους εν Θεσσαλονίκη διαλάμψαντες αγίους, Πατέρες, οσίους , ομολογητές, κλπ….»

ΕΚΚΛΗΣΙΑ, Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ.
Το πρώτο σύμβολο της Εκκλησίας είναι το σχήμα ενός καραβιού που κατευθύνεται πάντα προς την ανατολή.
Το σχήμα του καραβιού θυμίζει συμβολικά πως η εκκλησία δεν είναι γήινο πράγμα. Ο ρόλος της είναι να αρμενίζει, όπως ένα πλοίο, πέρα από τη γη. Ακόμη, η εκκλησία είναι μια εικόνα του Θεού και υπό την έννοια αυτή εκφράζει τον κόσμο ολόκληρο , διότι ο Θεός είναι το Παν.

Παναγία Ρευματοκρατόρισσα ή Ρευματοκράτειρα:
Μία εικόνα που βλέπαμε στην τάξη μας, πάνω από τον πίνακα, μας προκάλεσε το ενδιαφέρον. Όπως μας εξήγησε η θεολόγος μας είναι δώρο του Ιερέα πατρός Αργυρίου στα παιδιά της Τρίτης Γυμνασίου, που φέτος βρίσκονται στο Λύκειο.
Την προσέφερε ο σεβαστός ιερέας στα παιδιά για την τάξη τους, όταν αυτά είχαν πραγματευθεί με επιτυχία το θέμα: Ιερές Μονές και Ιεροί Ναοί της Παναγίας μας .
Η εικόνα είναι της Παναγίας της Ρευματοκρατόρισσας ή Ρευματοκράτειρας, μιας θαυματουργής εικόνας του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου - Αγίου Ιωάννου Προδρόμου.
Ρωτήσαμε γι’ αυτήν την εικόνα τον Πατέρα Αργύριο, και κείνος με μεγάλη χαρά και συγκίνηση μας εξήγησε:

Η εικόνα της Παναγίας Ρευματοκρατόρισσας ή Ρευματοκράτειρας είναι προσφυγική. Στη Ραιδεστό μια εικόνα της Βρεφοκρατούσας έφερε το επίθετο Ρευματοκράτειρα, το οποίο συνδυάζεται μ’ ένα θαύμα της Παναγίας που συγκράτησε το ρεύμα του νερού που απειλούσε το ναό της, αλλάζοντας τη ροή του.
Με μία άλλη έννοια είναι ρευματοκράτειρα γιατί συγκρατεί πάντοτε τα παντός είδους  «αντίθετα ρεύματα».
Την έφεραν στο Ναό τον Οκτώβριο του 1922 οι πρόσφυγες από τη Ραιδεστό. Βρισκόταν στο προσκυνητάρι μαυρισμένη.  Ο πατήρ Αργύριος, χρόνια αργότερα,  ζήτησε να την καθαρίσουν.  Ο μακαριστός Παντελεήμων ζήτησε να τη λιτανέψουν μαζί με την εικόνα του Αγίου Δημητρίου, στα πλαίσια του εορτασμού του πολιούχου Αγίου. Αργότερα την εξέδωσαν σε εικόνες.