ΣΤΟ ΜΒΠ (ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ).

Επίσκεψη στην έκθεση του Αγίου Μάμαντος:

Στις 5 Δεκεμβρίου 2013 επισκεφθήκαμε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
«Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο. 
Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει» είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και τον Δήμο Μόρφου της Κύπρου.


Με το Β1΄ στο Βυζαντινό Μουσείο.


Αρχικά, δίνεται το στίγμα της ταυτότητας του αγίου, που μαρτύρησε στην Καισάρεια της Μικράς Ασίας στα χρόνια του Αυρηλιανού (270-275 μ.Χ.) και γίνεται αναφορά στην καταγωγή του εικονογραφικού τύπου του αγίου ως έφηβου βοσκού. Το κύριο μέρος της έκθεσης επικεντρώνεται στη διάδοση της τιμής του αγίου Μάμαντος στην Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη, την ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σχέση του αγίου με τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης άγιο Δημήτριο, τονίζοντας την ιδιότητα του μυροβλύτη και ιαματικού αγίου. Η έκθεση κλείνει παρουσιάζοντας την εξάπλωση της τιμής στη μεσαιωνική Δύση.

Τα εκθέματα και το εποπτικό υλικό προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, δημόσια μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, εφορείες αρχαιοτήτων της Ελλάδας, μουσεία και ναούς της Κύπρου. Η έκθεση αναπτύσσεται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, και θα διαρκέσει ως τις 19 Ιανουαρίου του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: