ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ1ου ΠΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟ 2ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ.



Στις 17-2-2011, δέκα θεολόγοι του 1ου ΠΕΚ Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν μαζί με τον Σύμβουλό τους κ. Πολύβιο Στράντζαλη, το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο και παρακολούθησαν το μάθημα των Θρησκευτικών από τη θεολόγο του Σχολείου, Σμαράγδα Φαρίδου, στα τμήματα, Γ2΄, Β2΄ και Α2΄. 

ΔΥΟ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΜΑΣ!!! 1.ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ . ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕ ΤΟ Α1΄ και 2. Η ΕΝΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ. ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ -ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ Γ1΄.

Οι μαθητές της Α1 τάξεως του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκς, στα πλαίσια του μαθήματος των θρησκευτικών και μαζί με τη θεολόγο μας, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τους αγίους μας και το πόσο θαυμαστά συμβιώνουν με τα ζώα, σε μία κατάσταση σαν αυτή των πρωτοπλάστων στη φύση πριν την παρακοή.
  
Εξάλλου, συμβαίνει σε πολλά είδη ζώων, όσοι καταδεικνύουν σε αυτά το σοφό της Δημιουργίας, αυτά να σαγηνεύονται, να πλησιάζουν τους ανθρώπους και να συγκατοικούν με αυτούς… Μα και οι άγιοι από την άλλη, συμβαίνει να μπορούν να θεραπεύουν ζώα, γιατί τους το επιτρέπει ο Κύριος.

Ακόμη και στις μέρες μας γινόμαστε γνώστες ή θεατές παρόμοιων περιστατικών, όπου κατά την μοναστική άσκησή τους Πατέρες ή Μητέρες (μοναχοί/ές) κατορθώνουν να τους ακολουθούν είδη ζώων, μέχρι και που να υπακούν σε προστάγματά τους! ( ο παπαγάλος του μακαριστού π. Πορφυρίου ή το φίδι του μακαριστού π. Παϊσίου).
Μεγάλος βεβαίως και ο θαυμασμός μας για τον τρόπο με τον οποίο οι άγιοι και οι ασκητές μας μεταχειρίζονται το περιβάλλον, ώστε αυτοί να γίνονται το εργαλείο δια του οποίου περνά η αγάπη του Θεού προς τα πλάσματά Του.

Η εργασία μας βέβαια δεν είναι δυνατόν να καλύψει όλο το εύρος του θέματος, και για το λόγο ότι είμαστε απλοί μαθητές της Α΄ ακόμη τάξεως, αλλά και διότι, όσο και αν προσπαθούμε, ο φόρτος των ενδοσχολικών και εξωσχολικών υποχρεώσεών μας είναι μεγάλος.


Ελπίζουμε ωστόσο να έχουμε καταφέρει - έστω και στο ελάχιστο - να ευαισθητοποιήσουμε τους μεγάλους σε θέματα φιλικής συμπεριφοράς προς το περιβάλλον και αγαπητικής σχέσης με όλα τα δημιουργήματα του Θεού, ιδίως όσον αφορά τον κίνδυνο εξαφάνισης κάποιων από αυτά, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης της φύσης από τον άνθρωπο.
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος επισκεφθήκαμε στην Απολλωνία το Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορωνείας - Βόλβης και κάναμε μία εξαιρετική ξενάγηση στο Βήμα του Απ. Παύλου, στο δάσος της Απολλωνάς, στην Εκκλησία της Αγίασ Μαρίνας, στη Λίμνη Βόλβη, στο Σχολάρι με τα υπεραιωνόβια πλατάνια, όπου κάναμε και ορνιθοπαρατήρηση με τηλεσκόπιο.


2.Οι Μαθητές της Γ1 τάξεως, στα πλαίσια των θρησκευτικών μας, εκπονήσαμε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα την ΕΝΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ.

Ως εκ τούτου:α) Την Κυριακή 28 -11 -2010, δύο συμμαθήτριές μας, η Ηλιάνα και η Γεωργία, μαζί με τη Θεολόγο μας, μετέβησαν στον Ι.Ν. Αγίου Φανουρίου και μοίρασαν στους προσερχόμενους πιστούς ένα ερωτηματολόγιο -γκάλοπ, με την υπόδειξη να το επιστρέψουν ανώνυμα συμπληρωμένο κατά την έξοδό τους, ή την επόμενη Κυριακή.

Επίσης τη Δευτέρα 29 -11 -2010 προσήλθαμε στον Ιερό Ναό ολόκληρο το τμήμα προκειμένου να λάβουμε συνέντευξη από τον Πρωτοπρεσβύτερο του Ναού τον αγαπητό μας πατέρα Αργύριο, ο οποίος ενδελεχώς μας ενημέρωσε για όλα όσα τον ερωτήσαμε.

Στα πλαίσια της εργασίας μας, επισκεφθήκαμε και την ενορία Νέας Φώκαιας Χαλκιδικής, το αγίασμα του Απ. Παύλου και τον Πύργο . Φωτογραφίες και ιδιαίτερη ενημέρωση για τηνεπίσκεψή μας αυτή στην ανάρτηση με θέμα την Εκπαιδευτική εκδρομή του Γ1΄στη Νέα Φώκαια.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ.

Στις 28 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Δευτέρα, το Γυμνάσιό μας συμμετείχε στον επίσημο εορτασμό των προστατών της Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων Αγίων Τριών Ιεραρχών με την πραγματοποίηση Αρτοκλασίας και παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της ενορίας του Σχολείου μας, Αγίου Φανουρίου και Ιωάννου Προδρόμου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η θεολόγος μας Σμαράγδα Φαρίδου.